”Runojumppaa, kulttuurihierontaa ja klassisen musiikin levyraati”
Yhteisötalo Satama, Joensuu
Meillä Yhteisötalo Satamassa kampanja on lähtenyt hyvin käyntiin. Olemme kampanjan ja alkaneen uuden vuoden kunniaksi tehneet paljon uusia juttuja.
Järjestimme ensimmäisen kerran klassisen musiikin levyraadin. Musiikkia kuunneltiin, siitä keskusteltiin, tunnetiloja pohdittiin ja muistoja virisi.
Meillä käy perjantaisin pianisti, joka on ollut todella suosittu. Saimme vihdoin valmiiksi yhteislauluvihkot ja testasimme niitä ensimmäistä kertaa. Oli hienoa päästä laulamaan yhdessä. Laulaminen on ehkä se kaikkein suosituin toiminta, mitä meillä toivotaan.
Kokeilimme ensimmäisen kerran myös runojumppaa. Se tarkoitti venyttelyä ja liikehdintää Immi Hellénin runojen tahtiin. Tämä tuokio sai paljon kiitosta. Tutut runot saivat monet osallistujat innostumaan laulamaan spontaanisti.
Uusi ja hyvä kokemus oli myös kulttuurihieronta. Lausuntataiteilija Anneli Mahlamäki opiskelee hierojan perustutkintoa ja on käynyt Satamalla testaamassa kulttuurihierojan titteliä. Kulttuurihieronnassa hierontahetkeen liitetään runojen lukeminen. Ensimmäiset tuokiot on pidetty ja tunnelmat ovat olleet positiivisia sekä hierottavien että hierojan kannalta.
Olemme myös lukeneet ääneen satuja. Lukutuokiot ovat rentouttavia. Ääneen lukeminen koetaan erittäin lämpimänä ja intiiminä tuokiona. Samalla tulee käytyä hyviä keskusteluja lempikirjoista ja jaettua muistoja omista lukukokemuksista.
Kokemus on ollut mukava myös ääneen lukijalle itselleen. ”Ääneen lukeminen jopa vähän jännitti aluksi, mutta lukeminen on ollut rentouttavaa ja jopa kuntouttavaa. Aivan kuin joku tunnelukko olisi auennut”, kertoo Yhteisötalo Sataman työntekijä Kristiina. ”Ollaan yhdessä, jaetaan omaa ääntä toiselle, viedään tarinaa eteenpäin, koetaan jotakin tärkeää. Se on hieno hetki. Lukutuokioita on ollut mukava suunnitella ja olen myös itse innostunut äänikirjojen lainaamisesta.”
Kaiken kaikkiaan olemme saaneet kiitosta monipuolisesta ohjelmasta. Toiminta on koettu mukavaksi, voimaannuttavaksi ja yhteisöllisyyttä lisääväksi.
Kuvassa kulttuurihieroja Anneli Mahlamäki kertoo Arjalle tulevasta hieronnasta ja runoilusta.