Hyppää sisältöön
Mustaan puvuntakkiin ja kauluspaitaan pukeutunut viiksekäs henkilö näyttää iloisena peukkua. Hänen hiuksensa ovat hiukan pörrössä.

Taide tekee hyvää! – Sami Helteen viikko taiteen parissa

Viikkoni taiteen parissa -sarjassa kampanjan suojelijat kertovat omasta viikostaan taiteen parissa. He kirjaavat kampanjan Taidepassiin minuutit taiteen tekijänä ja kokijana sekä taidekokemusten vaikutukset: Herättikö kokemus ajatuksia ja tunteita, antoiko se mahdollisuuden lepoon tai muiden kanssa yhdessä oloon? Tällä kertaa vuorossa on Sami Helle.

Maanantai 25.11.

Valkoinen kuvio punaisella taustalla. Kämmenen yläpuolella on sydän.

Treenasin omaa keikkaani varten. Lauloin omia tekstejäni ja omia sävellyksiäni. Nautin kitaristini ja kosketinsoittajani tekemistä sovituksista. Omien biisien laulaminen säestäjien sovituksilla toi itselleni mahtavan fiiliksen. Treenien jälkeinen lepo rentoutti mieltä todella paljon.

Omia biisejä laulaessani tunnen sekä iloa että surua. Kappaleet kertovat oman elämäni kokemuksista, suruineen ja iloineen.

120 minuuttia kokijana ja 120 minuuttia tekijänä

Tiistai 26.11.

Valkoinen kuvio punaisella taustalla. Kuvio kuvaa kolmea, toisiinsa linkittyvää henkilöä.

Kävin elokuvissa. Olen elokuvahullu ja käyn säännöllisesti elokuvateatterissa.

Elokuva oli todella mielenkiintoinen ja tarina mahtava. Olen itse tehnyt fiktioelokuvaa (käsikirjoitus ja näyttely) ja olen ollut mukana useassa dokumenttielokuvassa. Tiedän, kuinka suuri työ elokuvan tekeminen on. Olen käyttänyt tuhansia minuutteja elokuvataiteen tekemiseen.

Rakastan elokuvia. Kaikki elokuvat tuovat esiin joitakin tunteita. Käyn aina elokuvissa ystävän tai sukulaisen kanssa.

90 minuuttia kokijana

Keskiviikko 27.11.

Valkoinen kuvio punaisella taustalla. Kuvio muistuttaa pilveä.

Kävin Oodissa. Luin sarjakuvia.

Oodi on minulle todella tärkeä paikka. Käyn siellä usein. Henkilökunta siellä on ihana. Olen toiminut Oodissa Inside Outside Finland -oppaana turisteille.

30 minuuttia kokijana

Torstai 28.11.

Valkoinen kuvio punaisella taustalla. Kuvio kuvaa kolmea, toisiinsa linkittyvää henkilöä.

Olen torstaisin päivätoiminnassa mediapajassa. Meidän galleriassa on mahtavia vaihtuvia taidenäyttelyitä, joista nautin aina tauoilla.

Teen myös viikottain radio-ohjelmaa ja työryhmäni on ihan mahtava! Toisten kanssa yhdessä tekeminen on nautinnollista. Oman radio-ohjelman tekemisestä tulee hyvä ja tyytyväinen, onnistunut olo.

420 minuuttia kokijana ja 420 minuuttia tekijänä

Perjantai 29.12.

Valkoinen kuvio punaisella taustalla. Kämmenen yläpuolella on sydän.

Olin myyjänä ja järjestäjänä Pertin Valinnassa. Nautin ihmisten kanssa toimimisesta ja uusiin ihmisiin tutustumisesta. Kun ympärillä on muiden tekemää taidetta, fiilis on todella hyvä. Olen ylpeä, että meillä on taidetta Pertin Valinnassa ja että saan tukea taiteilijoita heidän taiteensa esille tuomisessa ja myynnissä.

Tunnen olevani taiteen tekijä sillä tavalla, että pystyn tarjoamaan kaupan ja gallerian taiteen tekijöille. Työ Pertin Valinnassa on monipuolista ja nautin asiakkaiden kanssa juttelemisesta sekä uusiin ihmisiin tutustumisesta. Asiakkaiden palvelu on tärkeää.

420 minuuttia kokijana ja 420 minuuttia tekijänä

Lauantai 30.12.

Valkoinen kuvio punaisella taustalla. Kämmenen yläpuolella on sydän.

Minulla oli Sam Heat -keikka trion kanssa. Bändini muusikot ovat minulle todella mahtava kaksikko. Ilman heitä en pystyisi tekemään omaa musiikkiani.

Olen oma itseni lavalla vaikka esiinnyn taiteilijanimellä Sam Heat. Tunne on niin mahtava, etten ikinä pystyisi olemaan ilman Sam Heat -minääni. Keikka sai minut tuntemaan, että kaikki on hyvin. Keikalla on aina tunteet pinnassa. Rento ja hyvän olon tunne esiintymisen jälkeen. Tunnen, että olen saanut antaa ihmisille jotain hienoa.

30 minuuttia kokijana ja 30 minuuttia tekijänä

Sunnuntai 1.12.

Punaisella pohjalla valkoinen kuvio. Kuunsirppi. Sen vieressä on nukkumista kuvaavia z-kirjaimia.

Katsoin kotona Poliisiopisto-elokuvia. Rakastan komediaelokuvia. Nauraminen tekee hyvää!

Usein, kun katson elokuvia, ajattelen, miten mikäkin kohtaus on tehty ja kuvattu. Se johtuu siitä, että olen itse tehnyt ja nähnyt läheltä, miten elokuvia tehdään. Esimerkiksi erikoisefektit kiinnostavat minua.

Elokuvat tuovat todella hyvän mielen. En voisi olla viikkoakaan ilman elokuvia. Rankan viikon jälkeen elokuvasunnuntai on äärimmäisen rentouttavaa. Irtiotto arjen rutiineista.

120 minuuttia kokijana

Uusia kokemuksia ja merkityksellisyyttä

Viikon aikana tunsin oloni merkitykselliseksi. Sain myös uusia kokemuksia. Jatkossa käyn edelleen elokuvissa ja kirjastoissa sekä jatkan musiikin tekemistä.

Viikkoni minuutit yhteensä: 2220 minuuttia

Haastan mukaan…

Haluan haastaa mukaan Me Itse ry:n. Siinä on kehitysvammaiset jäsenenä ja pyörittävät toimintaa. Kulttuuri ja ihmisoikeudet kulkevat käsi kädessä.

Kuva: Pekka Elomaa