Hyppää sisältöön
Talvimaisemassa Pitkäniemen uimakoppi ja sen laituri. Maa ja jäätynyt järvi ovat valkoisen lumen peitossa. Myös puiden oksilla on lunta.

”Valokuvia ihmeelliseksi muuttuneesta arkimiljööstä”

TAYS, Pitkäniemen sairaala, Tampere/Nokia

Kampanja on Pitkäniemessä startannut hillityn innokkaasti. Olemme keränneet kuvamateriaalia ja arjen keskellä ideoineet, mitä voisimme keksiä ohjelmistoomme nimenomaan kampanjaa ajatellen.

Säännöllisesti kokoontuvan Aktiiviryhmämme tarkoitus on aktivoida potilaita kiinnostumaan ympäristöstään kokonaisvaltaisesti niin liikunnan, aloitekyvyn kuin elämyksellisyyden ja mielekkään arjen nimissä.

Eräänä helmikuisena päivänä väritimme Aktiiviryhmää spontaanisti taideaspektilla, kun huomasimme poikkeuksellisen hienon yhdistelmän kirkasta taivasta ja valtavia, rauhakseen laskeutuvia lumihiutaleita. Vaikutelmaa eivät ainakaan laimentaneet paikalle saapuneet islanninhevoset. Ihmeelliseksi muuttuneesta arkimiljööstämme lumoutuneena päätimme edetä sairaala-alueen rantaviivaa pitkin kiireettömyyteen pyrkien, havaintoja tehden ja valokuvia ottaen.

Pysähdyimme hetkeksi katsomaan lumisateen läpi paistavaa aurinkoa. Eräs ryhmäläinen puki tunnelman sanoiksi: ”Aivan ku ei oltais täällä.”

Valokuvien oli tarkoitus vangita värien kirkkaus, mutta kuvauslaitteistoon harjuuntumattomina saimme tallennettua jokseenkin tummanpuhuvia otoksia…

Kulkeminen ja kuvaaminen sai niin potilaissa kuin työntekijöissäkin aikaan osasto-olosuhteita rennomman, silti aavistuksen verran puheliaamman tunnelman. Elämyksellisen ulkoilun jälkeen osastolle saapui tyytyväinen väkijoukko.

Kuvassa Pitkäniemen rannan uimakoppi, jolla on käytännöllisen merkityksensä lisäksi myös voimakas esteettinen merkitys.