Hyppää sisältöön
Teatterin punaisilla penkeillä istuu lukuisia ihmisiä. he hymyilevät. Yksi heistä näyttää peukkuja kameralle.

Pianonsoittoa, teatteria ja roolipelejä – Ilmari ja Lauri Taipaleen viikko taiteen parissa

Viikkoni taiteen parissa -sarjassa kampanjan suojelijat kertovat omasta viikostaan taiteen parissa. He kirjaavat kampanjan Taidepassiin minuutit taiteen tekijänä ja kokijana sekä taidekokemusten vaikutukset: Herättikö kokemus ajatuksia ja tunteita, antoiko se mahdollisuuden lepoon tai muiden kanssa yhdessä oloon? Tällä kertaa viikkoaan avaavat Ilmari ja Lauri Taipale.

Maanantai 14.10.

Ilmari: Kuuntelin musiikkia, soitin pianoläksyä, maalasin vesiväreillä kuvistunnilla, neuloin palloa käsityötunnilla, luin tietokirjaa, pelasin tietokonepeliä, katsoin tv-sarjaa sekä Youtubesta tanssivideoita. Musiikin kuunteleminen ja pianonsoitto piristivät. Nautin tv-sarjasta ja musiikki- ja tanssivideoiden katsomisesta. Kuvistunnilla maalasimme yhdessä.

Lauri: Katsoin animesarjoja ja luin historiallisia tekstejä. Koin mielihyvän ja kiinnostuksen tunteita lukiessani omaa intohimoani koskevia historiallisia tekstejä ja eläydyin voimakkaasti katsomaani sarjaan.

Ilmari: 195 minuuttia tekijänä ja 120 minuuttia kokijana
Lauri: 360 minuuttia kokijana

Tiistai 15.10.

Ilmari: Soitin pianoa, pelasin, kävin musiikinteorian tunnilla ja katsoin videoita. Minulla olisi ollut Street Dance -tunti, mutta se jäi väliin kipeän varpaan takia. Pianonsoitto ja musiikinteoria opettivat uutta.
Lauri: Katsoin animea, luin historiallisia tekstejä sekä runoilin. Minussa heräsi voimakkaita reaktioita sarjan tapahtumiin ja kiinnostusta historiallisiin faktoihin sekä tunteiden purkautumista runoillessani.

Ilmari: 75 minuuttia tekijänä ja 120 minuuttia kokijana
Lauri: 30 minuuttia tekijänä ja 420 minuuttia kokijana

Keskiviikko 16.10.

Ilmari: Koulussa oli musiikintunti ja lauloimme yhdessä. Kotona harjoittelin pianoläksyä ja rakensin Mario-peliin uutta kenttää. Pelasin tekemääni peliä isäni kanssa.

Lauri: Olin alkuviikon sairaana, mistä johtuen peliaikaa tuli normaalia enemmän. Tänäänkin luin historiallisia tekstejä ja pelasin historiallisia videopelejä. Koin vetovoimaa historiaa kohti ja nautin saadessani tilaisuuden eläytyä hahmoihin ja heidän ympäristöihinsä, irroittaen minut muusta arjesta.

Ilmari: 120 minuuttia tekijänä ja 60 minuuttia kokijana
Lauri: 480 minuuttia kokijana

Torstai 17.10.

Ilmari: Kävin pianotunnilla. Pelasin Mario-peliä. Katsoin kaksi jaksoa tv-sarjaa. Pianotunti saa oppimaan uutta.

Lauri: Kävin katsomassa Pieni merenneito -näytöksen Helsingin kaupunginteatterissa ja osallistuin kuoromme harjoituksiin. Koin mielihyvää onnistuessani laulamisessa hyvin sekä innostusta ja ihmetystä katsoessani näytelmää. Loistavat näyttelijät ja erinomaisesti toteutettu lavastus vaikuttivat minuun syvästi.

Ilmari: 120 minuuttia tekijänä ja 120 minuuttia kokijana
Lauri: 120 minuuttia tekijänä ja 180 minuuttia kokijana

Perjantai 18.10.

Ilmari: Tein Mario maker -kenttää. Katsoin videoita. Oli rentouttavaa katsoa videoita ja tehdä pelikenttää kouluviikon jälkeen.

Lauri: Osallistuin kuoromme harjoituksiin, luin kirjaa ja pelasin erilaisia roolipelejä. Kuoroharjoitukset saivat minut iloiseksi ja ylpeäksi ystävistäni ja itsestäni. Koimme yhdessä onnistumisen tunteita saadessamme vaikeammatkin kappaleet sujumaan.

Ilmari: 120 minuuttia tekijänä ja 60 minuuttia kokijana
Lauri: 120 minuuttia tekijänä ja 480 minuuttia kokijana

Lauantai 19.10.

Ilmari: Soitin pianoa 15 min, pelasimme veljen kanssa videopelejä ja katsoimme elokuvan syysloman alkamisen kunniaksi. Oli kiva olla koko päivä isoveljen kanssa ja tehdä asioita yhdessä.

Lauri: Katsoin Marvelin Aquaman-elokuvan ja pelasin pikkuveljeni kanssa erilaisia pelejä. Elokuvan aikana en kokenut voimakkaita tunteita tai vastaavaa, osittain koska olin jo ehtinyt nähdä kyseisen filmin. Koin yhteenkuuluvuutta pikkuveljeni kanssa pelatessamme. Meillä oli hauskaa.

Ilmari: 180 minuuttia tekijänä ja 120 minuuttia kokijana
Lauri: 600 minuuttia kokijana

Sunnuntai 20.10.

Ilmari: Soitin pianoa ja katsoin videoita. Päivä oli rentouttava.

Lauri: Eläydyin keskiaikaisen palkkasoturijoukon johtajan elämän käänteisiin pelissä The Life of a Mercenary. Eläydyin niin vahvasti palkkasoturin elämään, että unohdin kaikki omaa elämääni koskevat komplikaatiot ja velvollisuudet. Aika kului huomaamattani.

Ilmari: 120 minuuttia tekijänä ja 30 minuuttia kokijana
Lauri: 360 minuuttia kokijana

Taiteen ja kulttuurin parissa mennään ehdottomasti jatkossakin!

Ilmari: Viikon aikana opin uutta musiikista (pianonsoitto ja musiikinteoria). Pelaaminen ja pelin tekeminen rentouttivat. Jatkan taiteen ja kulttuurin kokemista samalla tavalla kuin tähänkin asti 🙂

Lauri: Viikko avasi silmiäni yhä laajemmalle sekä tulee innostamaan minua tulevaisuudessakin etsimään uudenlaisia kulttuuri- ja taidekokemuksia. Aion jatkaa taiteen ja kulttuurin parissa samaa rataa kuin ennenkin, kokea ja luoda parhaani mukaan.

Viikkoni minuutit yhteensä:
Ilmari: 1560 minuuttia
Lauri: 3150 minuuttia

Haastan mukaan…

Lauri: Haastaisin yleisesti suomalaisia kouluja painottamaan oppilaitoksissaan enemmän erilaisia kulttuurikokemuksia ja matkoja. Omassa koulussani, Lappeenrannan lyseon lukiossa, meille tarjotaan monenlaisia mahdollisuuksia aina vaihto-opinnoista monessa kymmenessä maassa bändissä soittoon asti. Toivoisin, että muillakin paikkakunnilla tällaisia mahdollisuuksia olisi enemmän (resurssien puitteissa tietenkin).