Hyppää sisältöön
Puisella pöydällä on erilaisia puuesineitä. Pöyddä on pyöreät päädyt. Pienet puuesineet on kiinnitetty pyöreille puualustoille. Ne kuvaavat erilaisia eläimiä, kulkuvälineitä ja arkiesineitä.

”Äänimuseo vei muistojen äärelle”

Koukkuniemi, Tampereen kaupunki, Ikäihmisten palvelulinja, Tampere

Meillä Koukkuniemessä on pitkä historia taiteen ja kulttuurin monipuolisesta käytöstä. Meille on keskeisen tärkeää kiinnittää huomiota myös toiminnan kirjaamiseen ja kuvaamiseen.

”Olemme jo joitakin vuosia keränneet tietoa asukkaiden osallisuudesta GeriLife® -palvelulla. Se on hyvinvointimittari asiakkaiden hyvän elämän edistämiseen ja palvelukykymittari palveluntuottajan palvelukyvyn mittaamiseen. Sen avulla saamme myös asukkaiden taideminuutit yksilötasolla reaaliajassa kirjattua”, Tampereen kaupungin ikäihmisten palvelulinjan kehittämis- ja palvelupäällikkö Marjut Lindell kertoo.

Koukkuniemessä on kampanjan alkumetreillä tapahtunut paljon tekemisiä ja osallistumisia taiteeseen ja kulttuuriin. Koukkuniemessä taideminuutteja on kertynyt jo tuhansia. Joillakin asukkaistamme on tullut taidenautintoja yli 700 minuuttia viikossa.

Asukkaille on tarjottu yksilöllisesti mieluisia aktiviteettejä. Erityisiä kohokohtia ovat olleet maakuntaviikot, jolloin tutustuimme eri maakuntiin kuvin, musiikein ja perinneherkuin, barokkimusiikkikonsertti livenä osastolla ja tutustuminen Koukkuniemen huoltotunneliin, jossa on taidetta nähtävävillä jännittävässä ympäristössä.

Tutustuimme myös Mediamuseo Rupriikin, Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn ja mediataiteilija Matti Niinimäen toteuttamaan Äänimuseoon. Äänimuseo on eräänlainen vuorovaikutteinen ja moniaistinen äänipöytä, jonka ympärille asukkaat voivat kerääntyä kuuntelemaan ja muistelemaan. Laitteen käyttöön voi yhdistää erilaisia toiminnallisia elementtejä, esimerkiksi maalausta, sanataidetta ja tanssia.

Meillä äänipöytään tutustuminen herätti muistoja elämän eri vaiheista. Erityisesti lapsen itku ja kirkonkellot herättivät tunteita ja tarinoita osallistujissa.

Tähänastiset kampanjan vaikutukset voi meillä tiivistää yhteen sanaan: Mieluista!