Hyppää sisältöön
Essoten hiljaisen huoneen seinät ovat vaaleaa puuta. Seinät kaartuvat ja aaltoilevat hiukan ja etualalla olevassa puupinnassa on koristeloveja. Taaempana olevassa seinässä on pientä raitaa. Puupaneelien yläosa on valaistu. Seinään heijastuu rengasmainen, valosta peräisin oleva kuvio. Lattia on sininen. Katossa on harmaita, neliönmallisia paneleita ja ilmastointiaukko.

Hiljaisuutta, ukkosmyrskyä ja kurjen huutoja

Essote, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Kevään aikana taidetta ja kulttuuria on ollut Essotessa koettavissa monin tavoin.

Mikkelin keskussairaalassa vihittiin Esper-hankkeeseen liittyen käyttöön uusi sote-kioski sairaalan aulassa. Samalla siunattiin käyttöön aulan läheisyyteen rakennettu Hiljainen huone. Yhdessä ihastelimme uusia ja uusittuja tiloja, joissa on otettu laajasti huomioon taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset. Hiljaisessa huoneessa on uniikkia puutaidetta ja sama puurankentamiseen teema on käytössä myös sote-kioskin kalusteissa ja sairaalan pääsisäänkäynnin katon lipassa. Vaikuttavan näköistä taidetta!

Olemme Essotessa myös tutustuneet Acoustic Body -menetelmään. Kyseessä on uusi ja mielenkiintoinen erilaisiin ääniin perustuva menetelmä. Kuulimme luonnon ääniä sadetta, myrskyä, tuulta, sirkkojen siritystä, koiran haukuntaa, hevosella ratsastajan ja lopuksi perisuomalaisen äänimaiseman ukkosmyrskyineen. Myrskyn jälkeinen äänimaisema päättyi kurjen huutoihin. Kovimmat myrskyn äänet saattoivat tuntua jopa pelottavilta, osa kuulijoista koki myrskyn äänet innostavina. Kuuntelun jälkeen keskustelimme menetelmästä yhdessä ja pohdimme, voisiko menetelmän ottaa käyttöön Essotessa laajemminkin.

Hyvinvoinnin Omatorilla pidettiin Vaali aivojasi -tilaisuus, jossa aiheina oli mm. musiikin käyttö neurologisessa kuntoutuksessa. Lisäksi tapahtuman aikana kokeiltiin aivoja hellivää meditaatiotanssia. Aivoviikon teemaviikkoon liittyi myös muistinhuoltoa, aivoharjoituksia ja liikettä Muistiluotsin asiantuntijoiden johdolla. Omatorilla on järjestetty myös levyraateja ja Kirjaston päivänä saatiin kuulla kirjaston uudentyyppisistä palveluista sekä nauttia yleisön toivomien suosikkirunojen lausunnasta.

Vietimme Essotessa myös Teen teemapäivää. Tapahtumassa oli sekä asiatietoa teehen liittyen että mielenkiintoisia tuoksu- ja makukokemuksia. Päivän aikana myös luettiin ääneen Teemestarin kirjaa, joka on valittu Mikkelin kaupungin Lukemisen unelmavuoden teemakirjaksi.

Kiiskinmäen päiväkeskuksessa on osallistuttu Iloa -draamaryhmään ja nautittu Laulusiskojen osallistavista lauluesityksistä. Tanhuryhmä Kepeät jalat on käynyt esiintymässä ja tanssittamassa asiakkaita. Asiakkaat todella nauttivat tanssimisesta. Yksi yleisimmistä toiveista päiväkeskustoiminnassa on: ”Kunpa tansseja olisi useammin!”

Kuva: Esper-hankkeen hankejohtaja Pirjo Syväoja.