Hyppää sisältöön
Viulisti seisoo keskellä muuta orkesteria. Hän soittaa viulua. Etualalla istuu kaksi harmaahiuksista kuuntelijaa. Heidän selkänsä on kohti kameraa.

”Voi kun näitä olis useammin!”

Essote, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Osallistumisemme 100 minuuttia taidetta -kampanjaan alkoi antoisasti, kun Mikkelin kaupunginorkesterin konserttikiertue vieraili tammikuun loppupuolella useissa Essoten yksiköissä.

Konserttien ohjelmaksi oli valittu kestosuosikkeja niin suomalaisista ikivihreistä lauluista kuin klassisesta musiikista. Aluksi kuultiin kansanlaulusovituksia. Niiden jälkeen tunnelmaa kehiteltiin Antonio Vivaldin säveltämän viulukonserttosarjan Talvi -osasta Edvard Griegin sävelten kautta Toivo Kuulan Aamulauluun. Ohjelman loppupuolella kuultiin lauluesityksinä Ilta Saimaalla- ja Metsäkukkia-valssit.

Kuulijoiden eläytyminen konserttiin oli käsin kosketeltavaa ja liikutustakin oli havaittavissa. Musiikista nautittiin yleisössä kukin omalla tavallaan – toiset varpaalla, toiset kädellä musiikin tahtia hahmotellen. Ilta Saimaalla -valssissa yhteislaulu kajahti kauniisti koko salillisen voimin.

”Voi kun näitä olis useammin” huokasi eräs kuulijoista konsertin jälkeen ja jatkoi: ”Tykkäisin käydä Mikaelissakin konserteissa, mutta eihän tätä voi sinne viedä”, osoittaen rollaattoria, jonka päälle oli istahtanut odottelemaan iltapäivän jatko-ohjelmaa.

Mikkelin kaupunginorkesteri toteuttaa palvelukotikiertueen joka vuosi. Tänä vuonna kiertue sisälsi ennätykselliset 13 eri paikkaa Mikkelin alueella. Mikkelin kaupunginorkesteri haluaa viedä musiikkia kuultavaksi ihmisille, jotka ovat syystä tai toisesta estyneet tulemaan Konserttitalo Mikaeliin.

”Olemme kuulleet useasti palvelukotiesitysten jälkeen, että hyvin sulkeutuneet muistisairaat vanhukset ovat alkaneet puhua ja reagoida asioihin uudella tavalla. Musiikki pystyy läpäisemään sellaisia kerroksia ja lukkoja tietoisuudessa, joita esimerkiksi muistisairailla vanhuksilla hyvin usein on. Musiikilla on valtava potentiaali henkisen hyvinvoinnin tuottajana”, kertoo nuotistonhoitaja-tuottaja Jukka Mäkelä Mikkelin kaupunginorkesterista.

Kuvassa viulisti Lauri Kotila taituroi Fritz Kreislerin Schön Rosmarin –kappaleen parissa.