Hyppää sisältöön
Kaksi henkilöä, nuorempi ja vanhempi, ottavat älypuhelimella yhteistä kuvaa. Heidän taustallaan näkyy tiiliseinään maalattu graffiti. Graffitista erottuu punainen sydän.

Usein Kysytyt Kysymykset

Mikä lasketaan taiteeksi ja kulttuuriksi?

Tässä kampanjassa osallistumiseksi taiteeseen ja kulttuuriin lasketaan kaikki taidemuodot kirjallisuudesta teatteriin, musiikista kuvataiteeseen, sirkuksesta performanceen – ja kaikki oman luovuuden käyttämisen muodot kirjoittamisesta laulamiseen, piirtämisestä tanssimiseen. Julkaisemme pian kampanjan sivuilla ”Ideat”-sivun, johon keräämme ideoita ja esimerkkejä antamaan inspiraatiota erilaisista osallistumistavoista.

Taide ja kulttuuri ovat asioita, joita on mahdoton tarkkaan määritellä. Tässä kampanjassa haluamme kysyä: Mitkä asiat sinä / te koette taiteeseen ja kulttuuriin osallistumiseksi? Ei ole vääriä tapoja vastata tuohon kysymykseen. Kampanjan yksi tavoite on saada realistista tietoa siitä, miten taide ja kulttuuri toteutuvat sote-alalla.

 

Miten yhteisö merkitsee osallistumistaan Taidepassiin?

Taidepassiin merkitään osallistumista minuutteina. Jos organisaatiossa on vaikkapa 30 minuuttia kestävä konsertti, johon osallistuu 100 asukasta, merkitäänkö Taidepassiin osallistumista 3000 minuuttia vai 30 minuuttia? Vastaus tähän on 30 minuuttia. Yhteisö merkitsee sitä, kuinka paljon heillä on taide- ja kulttuuriosallistumisen mahdollisuuksia tarjolla asiakkailleen / asukkailleen.

Yhteisöjen/organisaatioiden osallistumiselle on vaikea antaa täysin universaaleja ohjeita: osallistumisen merkitsemisessä voi käyttää omaa näkemystä ja harkintaa.

Jos organisaatiossa on eri yksiköitä, joissa on paljon asiakkaita, niin silloin eri yksiköiden saattaa kannattaa tehdä omat taidepassinsa, jotta merkitseminen on helpompaa.

Jos organisaatio haluaa seurata asiakkaidensa taide- ja kulttuuriosallistumista yksilötasolla, niin asiakkaille kannattaa tehdä omat henkilökohtaiset taidepassit. Julkaisemme lähiaikoina paperiset/tulostettavat taidepassit, jotka voivat helpottaa tietojen keruuta yksilötasolla.

 

Miksi Taidepassi ei suostu tallentamaan tietojani?

Kampanjan alkupäivinä Taidepassin teknisessä toiminnassa oli haasteita. Pahoittelemme niitä! Tällä hetkellä Taidepassin pitäisi toimia hyvin.

Jos Taidepassin tallennuksessa ilmenee ongelmia, ole meihin yhteydessä, niin tutkimme mistä asia johtuu. Tässä täsmäohjeita, joita voit kokeilla jos Taidepassi ei toimi.

  • Kokeile käyttää Taidepassia eri selaimella tai laitteella. Joidenkin selainten asetukset voivat estää Taidepassin toiminnan. Internet Explorerilla on tullut eniten virhe-ilmoituksia, joten kannattaa koittaa käyttää eri selainta. Älypuhelimella / tabletilla käytöstä ei ole tullut yhtään virhe-ilmoitusta.
  • Taidepassin päivityksiin ei voi lisätä www-osoitteita.
  • Taidepassin päivityksiin ei voi lisätä kuvia.

 

Mitä Taidepassi-vastauksillani tehdään?

Taidepassiisi kirjoittamasi vastaukset luovutetaan kampanjan päätyttyä Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon avoimeksi aineistoksi tutkimus- ja opetuskäyttöä varten, mutta vain jos annat siihen tutkimusluvan Taidepassissa. Vastauksista muodostuu mittava aineisto siitä, miten ihmiset ja organisaatiot osallistuvat taiteeseen ja kulttuuriin ja mitä vaikutuksia ja merkityksiä taiteeseen ja kulttuuriin osallistumisella koetaan olevan.

 

Kirjoittaja: Arttu Haapalainen, kampanjaa koordinoiva läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, arttu.haapalainen(at)taike.fi